Technologie en duurzaamheid bepalen succes in voedingsmiddelenindustrie

worker operating machine industrial
  bakery

July 17, 2024

Dit artikel is eerder gepubliceerd in de juni editie van Agri & Food.

Technologische vooruitgang en veranderende consumentenverwachtingen krijgen steeds meer invloed op succes in de voedingsmiddelenindustrie. Daarnaast spelen tal van subthema’s die grote impact hebben op ontwikkelingen in de agri- en foodsector, zoals data-analyse, automatisering, regelgeving en personeelskrapte.

Wat voor de consumentenmarkt in zijn algemeenheid geldt, speelt in het bijzonder voor de voedingsmiddelenindustrie. Een moderne technologische basis is steeds meer noodzakelijk om het bedrijf wendbaar en efficiënt te maken. Het blijft niet alleen bij deze observatie, er wordt wel degelijk gereageerd, stelt Marcel Koks, senior food industry strategy leader bij Infor, leverancier van branchespecifieke bedrijfssoftware. “In de voedingsmiddelenindustrie neemt de adoptie van technologie een hoge vlucht. Bedrijven worden steeds meer hightech, waarbij data-inzichten en automatisering centraal staan. AI en machine learning spelen een cruciale rol bij het optimaliseren van productieprocessen en het verminderen van kosten. Dit vereist echter een solide digitaal platform om data vast te leggen, te analyseren en te gebruiken voor machine learning-toepassingen.” stelt Koks.

Barbecueproducten

Verbeteren van efficiëntie in de agri- en foodsector heeft onder andere te maken met het integreren van weersomstandigheden in vraagvoorspellingen. Zo kan warmer weer leiden tot een hogere vraag naar barbecueproducten en dranken, terwijl kouder weer de vraag naar andere producten kan stimuleren. “Dit soort data-inzichten helpen bedrijven om hun productie nauwkeuriger af te stemmen op de verwachte vraag, waardoor verspilling wordt verminderd en de efficiëntie toeneemt. Wat je nu vaak ziet, is een vorm van brandjes blussen; het weer slaat om, de vraag naar barbecuevlees stijgt en er worden extra productiehanden aan het werk gezet. Dat is lastig, zeker in deze tijd van arbeidstekorten. Door data-analyse en machine learning kunnen bedrijven deze veranderingen beter voorspellen en sneller reageren met de juiste inzet van mensen, middelen, grondstoffen en energie.”

Traceerbaarheid en Duurzaamheid

Consumenten stellen steeds hogere eisen aan de transparantie en duurzaamheid van hun voedsel. Ze willen weten waar hun voeding vandaan komt en hoe duurzaam deze is geproduceerd. Hoewel blockchain en QR-codes momenteel nog niet wijdverbreid zijn, worden ze door vooruitstrevende bedrijven toegepast voor traceerbaarheid en merkversterking.

De Europese Unie heeft het digitale productpaspoort aangekondigd, dat op termijn ook van toepassing wordt op de voedingsmiddelenindustrie. Dit zal bedrijven dwingen om meer informatie over de herkomst en duurzaamheid van hun producten beschikbaar te maken. Sommige sectoren lopen hierin voorop door nu al in deze technologieën te investeren. “Een goed voorbeeld hiervan is de visvoer- en aquacultuurindustrie, waar volledige traceerbaarheid van de productieketen al vereist wordt door sommige klanten. Deze klanten willen gedetailleerde informatie over de CO2-uitstoot en de gebruikte grondstoffen, wat hen helpt bij het maken van duurzamere keuzes. Dit soort initiatieven zal naar verwachting uitbreiden naar andere sectoren binnen de voedingsmiddelenindustrie.”

Automatisering en Personeelskrapte

Marcel Koks stelde het al: de voedingsmiddelenindustrie kampt met een tekort aan personeel, wat de noodzaak voor automatisering vergroot. Bedrijven investeren in moderne fabrieken en technologieën om de productiviteit te verhogen en de afhankelijkheid van menselijke arbeid te verminderen. Dit geldt niet alleen voor productieprocessen, maar ook voor administratieve taken. “AI kan bijvoorbeeld worden ingezet om handmatige beslissingen te automatiseren, zoals het controleren van ongebruikelijke bestellingen. Dit helpt bedrijven om sneller en efficiënter te reageren op veranderingen in vraag en aanbod, zonder dat er menselijke tussenkomst nodig is.”

Voedselveiligheid en Regelgeving

Voedselveiligheid blijft een cruciaal thema in de voedingsmiddelenindustrie. Bij incidenten moeten bedrijven snel kunnen traceren waar een product vandaan komt en welke grondstoffen zijn gebruikt. Dit is een uitdaging, vooral omdat veel bedrijven in de keten nog steeds afhankelijk zijn van papierwerk in plaats van digitale systemen. Terugroepacties van levensmiddelen benadrukken de noodzaak van snelle en nauwkeurige traceerbaarheid om de impact van voedselveiligheidsproblemen te minimaliseren. Bedrijven moeten in staat zijn om binnen enkele uren, niet dagen, te achterhalen welke producten getroffen zijn en welke stappen moeten worden ondernomen om de veiligheid van consumenten te waarborgen.

Strengere regelgeving dwingt bedrijven om hun processen te digitaliseren en te voldoen aan hogere standaarden voor voedselveiligheid. Dit omvat niet alleen de traceerbaarheid van producten, maar ook de rapportage van duurzaamheidsprestaties, zoals energiegebruik en CO2-uitstoot.

Uitdagingen en Vooruitzichten

Koks benadrukt dat er weliswaar vooruitgang wordt geboekt, maar er nog volop uitdagingen in het verschiet liggen: “Veel bedrijven hebben hun fundament nog niet op orde en werken met verouderde software en handmatige processen. Dit belemmert hun vermogen om snel en effectief te reageren op regelgeving en veranderingen in de markt. Er is een dringende noodzaak voor bedrijven om te investeren in digitalisering en technologie.”

Om te slagen in de digitaliseringstransitie moeten bedrijven flexibel en innovatief zijn. Koks: “De toekomst van een voedingsmiddelenproducent hangt af van het vermogen om deze uitdagingen aan te gaan en zich aan te passen aan de snel veranderende wereld. Daarnaast zullen bedrijven die voorop lopen in deze digitale transformatie waarschijnlijk profiteren van verbeterde efficiëntie, lagere operationele kosten en een sterkere marktpositie. Ook verstoringen van de toeleveringsketen door geopolitieke onrust en klimaatinvloeden zullen een rol spelen. Het vermogen om snel en effectief in te spelen op veranderingen, en om te gaan met complexe vraagstukken rond duurzaamheid en traceerbaarheid, zal van cruciaal belang zijn voor succes in de komende jaren.”

Originele artikel in Agri & Food

Infor Velocity Summit – 22 en 23 oktober in Amsterdam

Op de Infor Velocity Summit in Amsterdam presenteren we onze nieuwste innovaties op het gebied van generatieve AI, procesintelligentie, ESG, supply chain en meer, ontworpen om jouw bedrijf met snelheid, doelgerichtheid en precisie te laten groeien. Dit tweedaagse evenement is gewijd aan het empoweren van professionals uit de industrie met op maat gemaakte oplossingen – voortgekomen uit ons werk met 60.000 klanten – om een nieuwe standaard van voortdurende verbetering te creëren die hun bedrijf vooruitstuwt. Mis de kans niet om van collega’s en industrie-experts te horen die hun doelen hebben bereikt en overtroffen, en deel te nemen aan 1:1-ontmoetingen, meeslepende ervaringen en betekenisvolle netwerkactiviteiten.

Bezoek de eventpagina voor meer informatie en om je plek te reserveren!

Let's Connect

Contact us and we'll have a Business Development Representative contact you within 24 business hours

By clicking “Submit” you agree that Infor will process your personal data provided in the above form for communicating with you as our potential or actual customer or a client as described in our Privacy Policy.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.